[ro] Blackberry Storm – un inceput [GSM/tech-head]

19 ianuarie 2009

Intotdeauna am fost de acord ca orice gadget are o "curba" de invatare. Adica iti ia timp sa te obisnuiesti cu el, sa descoperi utilitatea tuturor butoanelor, sa inveti unde sunt localizate programele si ce fac, ce mai, sa ajungi ca dupa un timp sa-l folosesti sigur si rapid de parca l-ai avea de multi ani.
 Tocmai de aceea nu se recomanda ca dupa numai 10 minute de "pipait" un gadget sa iti faci o opinie. Nici macar atunci cand esti la magazin si nu stii ce sa alegi. Astfel ca poti lua decizii gresite si sa te alegi cu un aparat pe care va trebui sa-l folosesti cel putin un an, daca nu mai mult, si care nu este ceea ce iti doresti. Sau ceea ce ai nevoie.
Iata de ce evit sa imi fac o parere inca despre noul Blackberry Storm. L-am asteptat cu nerabdare, cu toate ca nu am nevoie de cel mai important lucru pe care stie sa-l faca:acces email securizat. L-am asteptat pentru ca imi doresc ca BB sa evolueze impreuna cu piata. Pentru ca pana acum nu au scos decat "palete" cu tastatura qwerty foarte folositoare si cam atat. Nimic "fashion", nimic cu extra-optiuni;pur si simplu unelte de afaceri. 
Despre Storm s-a spus ca va fi un "IPhone killer". Ca va fi evolutia intruchipata. Ca va schimba atitudinea oamenilor de afaceri fata de uneltele pe care le folosesc in afaceri. "Galagia" mediatica a luat amploare si s-a stins repejor. De ce? Pentru ca Storm este un inceput. Pentru ca a fost construit sub presiunea pietei si pentru ca RIM nu are inca experienta necesara pentru a construi un smartphone modern. Pentru ca ecranul este un concept care de abia s-a nascut. Nu a ajuns la maturitate si asta se simte atunci cand folosesti telefonul.
Doua lucruri ma impiedica sa dau un verdict: Storm-ul pe care l-am butonat eu avea branding Vodafone si nu avea ultimul update de soft instalat.
Si cum se prezinta? Sta confortabil in mana, plasticul este acoperit de vopsea neagra gloss care-l face sa para exclusivist, modern, flashy. Ecranul cu feedback tactil este mare (480×360 pixeli/65.000 culori), puternic luminat si se afunda cu cel putin 1 mm  in momentul in care este apasat-tehnologie ClickThrough cu sistem unic de folosire a ecranului si a unei taste speciale pentru a confirma comanda. Intr-un mod total neasteptat, tastatura virtuala este folosibila, ceea ce m-a facut sa scriu un text de 2 randuri repede si aproximativ bine…cel putin pentru "prima strigare". De ajutor este si haloul albastru care apare in jurul tastei pe care ai apasat-o pentru a te asigura ca aceea este litera pe care doresti s-o scrii.
Si ca tot veni vorba de partea de software, sistemul de operare se misca greoi, confirmarea unei actiuni ia cel putin o secunda iar meniul nu pare logic-cel putin nu in felul in care sunt eu obisnuit cu symbian si Windows Mobile . Sunt deja plangeri legate de faptul ca in momentul in care vorbesti la telefon, obrazul atinge ecranul iar cel mai probabil microfonul va oprit – butonul se afla in partea de jos a ecranului. Din nefericire, nu ai de unde sa stii asta decat atunci cand celalalt inchide pentru ca nu te mai aude. O alta problema pe care am observat-o in scurtul timp petrecut cu Storm este faptul ca "ingheata". Si de multe ori se restarteaza. Isi revine dupa un timp insa numai daca nu continui sa-l folosesti. Sunt convins ca o pauza din cand in cand nu strica, insa nu de 30 de ori pe zi!
Senzorul G nu functioneaza corect. Se poate vedea chiar in fotografia de mai sus. L-am invartit in toate directiile, l-am intors cu susul in jos, l-am intors invers-nimic. Nu se rotea deloc. Apoi cand l-am luat in mana si l-am tinut in modul "landscape"(pe orizontal), s-a intors in pozitia de "portret"! Adica exact invers de cum trebuie. O apasare pe butonul de comanda si aceasta pare sa reseteze senzorul G, astfel ca telefonul poate determina corect pozitia aparatului. Si aceasta functie pare sa se fi imbunatatit datorita upgrade-ului de soft de care spuneam mai devreme.  
Camera are de asemenea o intarziere de neconceput – circa 3 secunde de la apasarea butonului de declansare . Fotografiile au fost pline de "zgomot" si de artefacte in ciuda blitzului puternic.
Nici bateria nu se descurca extraordinar in ciuda celor 1.400 MHA pe care ii detine. Vorba cuiva: "la inca un update departare de fericire" – inclin sa-i dau dreptate. 
Fotografie facuta cu BB Storm: 
 
Mai multe articole din categoria GSM 

Tags: ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X