[ro] HTC HD – la prima atingere [GSM/tech-head]

12 ianuarie 2009
N-am inceput mentionand ce este HTC HD – toti cei interesati de tehnologia mobila, de gadgets si de smartphones (stiu ca 2 din 3 termeni sunt in engleza, insa nu vreau sa "reinventez" roata ca francezii traducandu-le) stiu deja ca modelul se doreste un "Iphone killer". Este? Din primele momente (sau pana acum) nu. Este mai bun? Da, sigur ca este.
O scurta privire aruncata inca din Septembrie 2008 peste lista cu specificatii tehnice m-a lamurit ca HD-ul este un aparat puternic. Un "tot" intr-unul. Pana la acest moment, cel mai complet smartphone Windows Mobile . Ecran enorm VGA, HSDPA,HSUPA, 3G, jack de 3,5 mm si Wi-Fi. Insa, pentru multi asta nu inseamna mare lucru. De cele mai multe ori un gadget perfect pe hartie da chix in "viata reala" – prea multe specificatii cateodata imi arata ca aparatul stie sa faca de toate insa nimic foarte bine. S-a ajuns la aceasta situatie bizara datorita multitudinii de standarde existente (GSM/GPRS/3G-UMTS/WCDMA/Bluetooth etc) si a presiunii create de cererea extraordinara a pietelor din ce in ce mai globalizate.
 
Chiar daca nu imi place s-o spun (deh,asteptari prea mari) HD-ul inca sufera de boli ale unei copilarii tarzii (WM exista pe piata din 2000, cand  a aparut sub numele de Pocket Pc 2000), inacceptabile din punctul meu de vedere in piata smartphone extrem de competitiva.Daca per ansamblu gadget-ul se misca bine datorita procesorului Qualcomm MSM 7201A 528 MHz si a memoriei RAM de 288 MB, are momente in care "gandeste" o simpla comanda 2-3 secunde, semn ca in spate au loc procese care solicita intens sistemul. Nu se misca fragmentat asa cum faceau modele mai vechi ci doar din cand in cand, mai ales in multi-tasking. Toate astea se intampla cu toate ca interfata Touch-Flo era dezactivata (consuma circa 100 MB RAM!!!), ea fiind inlocuita cu o "masca" SPB. Ecranul mi-a atras atentia in mod deosebit: ecran de 3.8-inch TFT-LCD cu rezolutie WVGA de 480 x 800 pixeli. Cel mai tare ecran dintre toate mobilele existente pe piata. De aici si posibilitatea de a regla rezolutia in cateva forme predefinite (ajuta utilizatorul in momentul convertirii filmelor): VGA/QVGA (imaginea este inconjurata de un chenar negru) si wvga care inseamna imagine expandata pe tot ecranul, insa de o rezolutie mai slaba. Coreplayer inlocuieste cu succes WM Player dand voie utilizatorului sa scaleze imaginea pe intregul ecran – imaginea este cristal iar imaginile se deruleaza perfect. Orice alt ecran de smartphone paleste in fata acestuia. Informatia este afisata clar, cristal iar lumina data la maxim te orbeste. Poate de aici si timpul real de stand-by de circa 12 ore. Evident, cu folosire intensa.
Dimensiunea ecranului ma duce la marimea telefonului in sine: pare mare, insa tinut in mana pare potrivit, usor si robust. Merita sa te lupti cu 147 de grame pentru a beneficia de un asemenea ecran? Cu siguranta ca da!!
Un punct negativ este (inca!) lipsa unei interfete grafice gandite pentru a fi controlata 100% prin utilizarea degetului in loc de styulus. HTC chiar nu realizeaza ca Iphone are un succes fenomenal datorita unui singur punct forte? Usurinta in utilizare, usurinta cu care utilizatorul foloseste degetul aratator pentru a naviga prin meniuri. Este lucrul pe care HD-ul incearca sa il puna la dispozitie, dar prin care esueaza lamentabil – numai o mica parte a aplicatiilor pot fi folosite fara stylus. Majoritatea iconitelor sunt atat de mici, incat si cu stylusul poti apasa altceva decat iti doreai initial. O multime de spatiu pe ecran irosit inutil.
Camera de 5 MP are inca mult "zgomot", nu are nici un fel de blitz iar aplicatia nu are buton extern dedicat. Are o intarziere in executie de circa 2-3 secunde, timp in care toata lumea se misca iar fotografia iese valurita. Este clar ca nu s-a pus accent in nici un fel pe acest domeniu. O noutate absoluta este focusul care se poate seta manual printr-o simpla apasare pe ecran in directia dorita si chiar functioneaza.
Pentru mine acesta este primul smartphone Windows Mobile care a reusit sa-mi aprinda imaginatia cat de cat. Mai astept circa 3-6 luni pentru a vedea cum evolueaza modelul, apoi voi decide. WM sau Android. Cuz UIQ is dead!
 
Mai multe fotografii. 
Mai multe articole din categoria GSM

Tags: ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X