[ro] Feed-uri cu texte partiale sau intregi? [romanik]

22 noiembrie 2008
Iata cum subiectele interesante devin main-stream si in blogosfera romaneasca. Ma rog, pentru multi nu este chiar atat de interesant subiectul legat de existenta textelor intregi sau partiale (d)in feedurile RSS, texte care apartin celor mai importante bloguri de pe la noi.
Dar pentru mine a contat dintotdeauna.Sa ma explic: pentru ca smartphone-ul este prelungirea mainii mele drepte, il folosesc sa dau e-mailuri, sa fac browsing, sa citesc tot felul de chestii. In permanenta. Iar pentru colecatrea datelor folosesc RSS Feeder-ul inclus. Si pentru ca nu stiam ca exista si feed-uri cu texte full, pierdeam o gramada de timp deschizand paginile aferente pentru a citi intregul articol. Ceea ce este normal daca stirea este interesanta. De ce spun ca pierdeam timp (inca o fac)? Pentru ca oricine foloseste un RSS Feed pe mobil stie cata presiune pune un asemenea program pe procesor si pe memoria RAM cand face updates si cand deschide feedurile.Nu o data mi s-a intamplat ca browserul sa "rasneasca" 40 de secunde (prin conexiune 3G sau wi-Fi) pentru a incarca o pagina full-HMTL care trece prin serverele Opera pentru un "rendering" complet. Si tot merge extrem de greu!
Aceasta este principala mea "reclamatie" cand vine vorba de texte partiale. Si in timp ce sunt de acord cu Buddha in tot ceea ce spune, nu pot trece cu vederea cum pierd minute in sir pentru a deschide fiecare articol – paginile pline de reclame au impact crescut in lentoarea cu care este incarcata o pagina. Stiu ca pe bloggeri nu-i intereseaza asta, insa cred ca focusul ar trebui sa fie pe utilizator. In definitiv, cei care citesc articolele sunt cei care dau valoare unui blog,nu-i asa?
Iar asta este singura mea problema. In rest,da, este munca omului si ea trebuie onorata  macar printr-o vizita, daca tot il citim si daca asta conteaza pentru el! Partea cu bannerele pe mine, personal, ma incurca pentru ca asa cum spuneam, imi incarca sistemul mult prea mult.
Si asa a aparut controversa: daca autorul trebuie sau nu sa permita publicarea full a articolelor pentru a ajuta cititorul. Si nu numai asta: un feed cu text complet se poate citi offline. Se poate citi mai repede si mai organizat. Se afiseaza numai informatia relevanta. Se afiseaza separat comentariile (alt feed poate) si asta poate avea efect (in minus) asupra existentei comentariilor. Care conteaza cel mai mult,nu-i asa?
Unii au facut curat in Reader si i-au dilit pe toti cei care n-au textele full. Este si asta o forma de prostest. Dar nu rezolva nimic. Daca il citesti pe om,il citesti cu sau fara full text in feed.
Doar ca pe unii am sa-i citesc mai des pentru ca este mai facil s-o fac de pe mobil cu RSS feed full in fiecare dimineata. 
PS: situatia a fost dezbatuta de Dave Winer, un blogger favorit. 
Later edit: Am adaugat si un videoclip cu modul in care pot citi  un feed de la partial la full. Dureaza cel putin 4 minute pentru a incarca totul  Sper sa aveti rabdare sa-l vedeti pana la capat, insa de-aia spun ca nu pot sa "pun" articolul deoparte si sa-l citesc mai tarziu. Mai tarziu, cand?
De acord, poate la mine este o situatie speciala si poate ca Bobby Voicu se referea la utlizatorii de laptopuri care citesc totul pe fuga, insa chiar si asa:ati incercat sa faceti vreodata update la Google Reader cu 100 de feeduri printr-un modem mobil de gen Vodafone? Si cand sunteti in miscare si nu aveti 3G, ci doar GPRS ? Dureaza circa 20 de minute…
 


Tags: , , ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X