Site-uri restrictionate sau cum sa cresti productivitatea muncii angajatilor [job]

28 martie 2008

 
Nu am inteles niciodata cum functioneaza logica corporativa cand vine vorba de productivitatea muncii. Sunt de acord cu anumite masuri de care angajatii tind sa abuzeze: daca nu exista pontaj cu program de sosire/plecare bine stabilit, toata lumea vine (intr-un final) la 10-11;daca telefoanele de birou nu au limita/parola, mai devreme sau mai tarziu cineva va suna in Germania si va vorbi 2 ore (cunosc caz!) ;daca angajatii primesc masina de serviciu, mai devreme sau mai tarziu vor dori sa plece cu ea in strainatate in vacanta , pe carburantul firmei, evident si multe altele.
Dupa cum spunea un hatru, masina de firma merge mai repede decat oricare alta masina de pe sosea, duce o greutate muuult mai mare decat cea trecuta in talon, accelereaza intotdeauna fara efort ajungand la suta in doar 6 secunde, merge fara baterie, ulei sau carburant. Totul este sa fii indeajuns de indraznet si sa n-ai fransiza la Casco! Cu toate astea, lucruri care chiar aduc prejudicii materiale unei compani, capetele luminate care carmesc "corabia" se leaga de rahaturi: semnaturi peste semnaturi pentru un simplu capsator, verificarea la sange a foilor de pontaj (intarzierea cu 2 minute de 2 ori intr-o luna poa’ sa se lase cu belele) si, ce ma deranjeaza cel mai tare, blocarea anumitor site-uri si programe de gen: Iutub, Yahoo mail si messenger, NY Times (?!!!), Softpedia, Blogger si mai nou, trafic.ro ! 
In timp ce inteleg ideea de baza a acestor restrictii, ma intreb ce naiba pazesc cei de la IT? Nu este treaba lor sa anunte "managementul" ca astfel de masuri nu functioneaza? Ca romanii in mod special nu reactioneaza la astfel de masuri?
Prima restrictie s-a pus asupra YM. Si mail. A doua zi toti aveau ambele programe instalate bine merci, cu "ocolisurile" de rigoare. De ce? Pentru ca se poate. Si pentru ca in astfel de momente, oamenii devin "colegi". Si se ajuta. De ce? Pentru ca se poate. Am tinut YM-ul ca sa sfidez regula, apoi l-am dezinstalat pentru ca oricum nu-l mai foloseam: munceam atat de mult ca nu mai aveam timp de chat.
Cu timpul au fost restrictionate si si celelalte iar colegii si-au schimbat obiceiurile: in loc sa stea pe Softpedia, acum stau pe masini.ro, computergames forum sau Esato. Aceiasi informatie /Marie cu alta palarie. Nu este oare acelasi lucru? In loc de Iutub exista competitori si competitori care sa consume latimea de banda.
Ca peste tot, si eu am un coleg (chair doi!) care se ocupa cu mass-emailing. Consuma o gramade de latime de banda si nimeni nu le face nimic cu toate ca cel mai simplu este sa controlezi resursele din interior. Toti vad de unde vin e-mailuri, cand si cat de multe sunt. Oare cand mai muncesc respectivii? Poate ca ordine pe linia asta inseamna intr-adevar o masura luata cu cap! 
De muncit? Poate alta data.

Tags: , ,Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X